تصویر ثابت

بهترین روش یادگیری

+100%-

یادگیری

 شاید برایتان پیش آمده باشد که هرکار می کنید اصطلاحا مطلبی را نمی گیرید. شاید حتی اعتماد به نفس خود را در زمینه یادگیری از دست بدهید. آگاهی در مورد سبک های یادگیری و اینکه شما چگونه مطالب را می آموزید می تواند کمک خوبی در زمینه یادگیری موثر و بهینه بکند.

همانطور که در مقاله مرتبط با سیستم های یادگیری توضیح دادیم، انسان دارای کانالهای یادگیری متفاوتی است که این کانال یا سبک ترجیحی در افراد مختلف متفاوت است و در کودکی بوجود می آید. چگونگی یادگیری، پردازش و ذخیره سازی اطلاعات بطور مستقیم با این کانال در ارتباط است.

این سیستم ارتباطی را اصطلاحا VAK می گویند. همانطور که گفتیم بعضی ها بیشتر با قوه بینایی یا دیداری شان ارتباط  برقرار می کنند(Visual)، برخی دیگر ترجیح می دهند از طریق گفتن و شنیدن ارتباط برقرار کنند و اصطلاحا شنیداری اند (Auditory) و گروهی دیگر بیشتر از حس لامسه و حرکتی خود جهت برقراری ارتباط با دیگران استفاده می کنند(Kinesthetic)

اطلاعات از جهان اطراف به این 3 صورت و از طریق حسگرهای مربوطه (چشم، گوش و اندام های حسی-حرکتی) وارد مغز می شوند و در آنجا پردازش و ذخیره سازی اطلاعات صورت می گیرد و ما پس از این پردازش رفتاری را تولید می کنیم. نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که ما براساس کانال ترجیحی ارتباطی ای که در کودکی و براساس یادگیریها و آزمون و خطاهای مختلف صورت گرفته، ایجاد شده، اطلاعات را از یک کانال بخصوص (دیداری یا شنیداری یا لامسه) بیشتر وارد مغزمان می کنیم.

ورودی اطلاعات

مطالعات نشان می دهد نسبت این ترجیح حدود 60% است یعنی ما اگر یک شخص دیداری باشیم ترجیح می دهیم 60% مطالب را از طریق چشممان و در قالب اطلاعات تصویری وارد مغزمان کنیم و 40% بصورت شنیداری و لامسه (مثلا فرض کنید 20% و 20% یا 25% و 15%)

بهتر است آموزش ها طبق کانال ترجیحی هنرجو باشد، یعنی مربی یا معلم در درجه اول باید کانال ارتباطی ترجیحی هنرجو یا دانش آموز را تشخیص دهد و براساس آن مطالب را انتقال دهد. نه اینکه مدرسی که مثلا شنیداری است مدام شروع به صحبت کردن و سخنرانی باشد! همچنین اگر ما (بعنوان هنرجو یا دانش آموز) نتوانستیم مطلبی را براحتی یاد بگیریم،  نباید مستقیم سراغ ضعف های هوش یا به اصطلاح IQ  پایین خود برویم. باید با توجه به نکاتی که در پایین ذکر خواهیم کرد، کانال ترجیحی خودمان را بیابیم و سعی کنیم بدنبال منابعی در آن فرمت باشیم.

یادگیری براساس کانال ترجیحی باعث می شود اطلاعات را به همان صورت که از محیط گرفتیم، ذخیره و پردازش کردیم، به همان صورت هم به یاد بیاوریم و فرایند یادگیری سریع تر و موثر اتفاق بیفتد. اما زمانیکه مثلا شما دیداری هستید و مطالب را فقط از طریق اطلاعات شنیداری دریافت می کنید، هنگام یاد آوری، مغزتان آن اطلاعات را به صورت دیداری تبدیل می کند تا بتواند راحت تر به یاد بیاورید و این فرایند یادگیری را طولانی و خسته کننده می کند. درصورتیکه اگر بتوانید اطلاعات را در قالب دیداری دریافت کنید، انرژی و تمرکز روی محتوای مطالب خواهد بود و نه فرایند یادگیری.

نحوه تشخیص کانال ترجیحی

یکی از مطئمن ترین روش های شناسایی کانال ترجیحی، توجه کردن به مکالمات روزمره خودمان است. اینکه ببینیم ناخودآگاه از چه نوع واژه هایی در کلاممان استفاده میکنیم. مثلا افراد دیداری بیشتر از کلماتی استفاده می کنند که مفهوم “دیدن” را برساند. (بعنوان مثال به جمله قبلی دقت کنید، هنگام نوشتن این جمله ناخودآگاه از کلمه “ببینیم” استفاده کردم چون من دیداری ام!) افراد شنیداری از کلمات شامل “شنیدن” و “گفتن” استفاده می کنند و افراد حسی (یا لمسی) بیشتر از “حس” و “احساس” حرف می زنند.

در زیر لیست کلمات احتمالی که افراد بر اساس کانال ارتباطی ترجیحی شان از آنها استفاده می کنند آورده شده است. البته این لیست بیشتر از اینها هم می تواند باشد

VAK

تمرین:

به مدت 10 دقیقه درمورد یک موضوع خنثی صحبت کنید و آن را ضبط کنید. موضوع خنثی یعنی موضوعی که بطور مستقیم هیچ کدام از حواس پنچگانه تان را درگیر نکند، مثلا موضوع در مورد یک منظره یا یک موسیقی یا یک فعالیت بدنی نباشد که هر کدام از آنها مستقیما و به ترتیب حس بینایی، شنوایی و لامسه تان را درگیر می کند. مثلا در مورد یک خاطره یا یک اتفاق جالب یا تجربه یک سفر باشد پس از آن صوت ضبط شده را بادقت گوش کنید و توجه کنید بیشتر از کدام نوع کلمات استفاده کردید. 

نحوه تدریس موثر

 سوالی که پیش می آید این است ما (بعنوان مدرس) آن هم در یک کلاس گروهی یا آموزش مجازی که اطلاعی از تمام کانال ترجیحی هنرجویان یا دانشجویان نداریم، چگونه مطالب را مفید انتقال دهیم. پیشنهاد می شود اگر شاگرد خصوصی دارید که حتما پس از چند دقیقه توجه به کلام هنرجو، کانال ترجیحی اش را تشخیص دهید و آموزش هایتان براساس کانال ترجیحی هنرجو باشد نه خودتان. در صورتی که آموزش گروهی است یا بصورت مجازی است پیشنهاد می شود با دقت و ظرافت هرچه تمام تر با هر 3 فرمت آموزش دهید. مثلا سر یک کلاس هم روی تخته شکل و نمودار بکشید، هم زیاد توضیح دهید و هم اینکه فعالیت بدنی داشته باشید و از تمام اعضای بدنتان برای توضیح مطالب استفاده کنید. همچنین تمریناتی که به هنرجویان با دانشجویان می دهید درهر 3 قالب دیداری، شنیداری و عملی (حرکتی) بگنجد. اما . . . 

یادگیری موثر و بهینه

نکته پایانی و بسیار مهم که باید به آن توجه کرد این است که گاهی در بعضی موارد الزاما استفاده از کانال یادگیری شما کارایی ندارد. مثلا هنگام یادگیری یک نرم افزار جدید و خاص، اینکه فقط از طریق آزمون و خطا و تجربه کردن و تمرین کردن آیتم های مربوطه بخواهید آن را یاد بگیرید(روش لمسی ها)، روش مناسبی نباشد و مثلا اگر راهنمای آن را بخوانید یا CD صوتی راهنمای آن را گوش دهید زودتر یاد می گیرید. به همین دلیل بهتر است سعی کنید از تمام کانال های یادگیری تان استفاده کنید و چنانچه واقعا در یادگیری یک قسمت ماندید، تمرکز و انرژی تان را  روی سبک یادگیری و کانال یادگیری مخصوص خودتان بگذارید.

نویسنده : آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

 

(38) دیدگاه

  1. سهیل

    به    بیان شده  

    سلام
    من ۴ماهه دارم کلاس گیتار میرم و استاد گیتارم میگه باید بتونی بدون نگاه کردن به سیم ها نت هاروبزنی با این که تمرین زیاد انجام میدم ولی بدون نگاه کردن نمیتونم بزنم هر بار هم استاد میگه نگاه نکن من با چه تمرینی میتونم اینکارو انجام بدم .رو نت های چنگ که تعدادشون زیاده هم یکم مشکل دارم میشه راهنماییم کنید با سپاس

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام سهیل جان. اگر تمرین زیاد می کنید، بهترین روش برای نگاه نگردن به سیم ها تجسم آن نت قبل از نواختن است. بهتر است قبل از اینکه بنوازید جایگاه آنرا روی گیتار تصور کنید و هروقت تصورتان خیلی به واقعیت نزدیک شد تمرین کنید و کم کم می توانید آن را بدون نگاه کردن بنوازید. موفق باشید

      پاسخ
  2. mustafa

    به    بیان شده  

    سلام استاد؛ وقت به خیر من کارمندم و وقت چندانی برای کلاس رفتن و گیتار تمرین کردن نداشتم. واسه همین پکیج شما رو تهیه کردم و هرچند که زیاد مرتب تمرین نکردم ولی اصلا باورم نمی شد که اینقدر پیشرفت داشته باشم. الان نت‌خوانی رو بلدم. آهنگ‌های سولو رو که در جزوه هست قشنگ می‌زنم و لذت می برم. حتی از اینترنت نت های یک آهنگ ترکی استانبولی رو که عاشقش بودم رو گرفتم و خودم تبش رو درآوردم و قشنگ می تونم بزنم. لذتی که از گیتار زدن می برم رو نمی تونم براتون توضیح بدم. این لذت با هیچ چیز قابل مقایسه نیست! این حس خوب رو مدیون شما هستم… همیشه سالم، پیروز و موفق باشید/ مصطفی 28 ساله از اردبیل

    پاسخ
  3. مهديه

    به    بیان شده  

    سلام استاد
    من ميخوام تازه گيتار ثبت نام كنم
    نواختن اين ساز سخته؟
    من خيلي علاقه دارم ولي مطمئن نيستم استعدادشم داشته باشم
    و ميترسم
    ميشه جواب رو برام ايميل كنين.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× نه = 36