تصویر ثابت

نیمکره های چپ و راست مغز و نقش آنها در یادگیری

+100%-
نیمکره های چپ و راست مغز

شاید تا بحال در مورد نیمکره های مغز مطالبی شنیده باشید. اما آیا می دایند نیمکره های چپ و راست میتوانند چه نقشی را در یادگیری داشته باشند؟ آیا تا بحال درست می آموختیم؟ و یا اینکه چطور می شود که بعضی ها مطالب را بخوبی یاد می گیرند و در زمان مناسب، آن مطالب را بخوبی به یاد می آورند که به اصطلاح می گوییم حضور ذهن خوبی دارند.

قبل از پاسخ به سوالات بالا بهتر است شناخت جزئی از نیمکره های مغز و نحوه عملکردشان داشته باشیم. بحث تقسیم بندی مغز به دو نیمکره چپ و راست، اولین بار توسط روانپزشک آمریکایی راجر اسپری در اوخر دهه 1950 مطرح شد. بر این اساس، مغز ما دارای دو نیمکره چپ و راست میباشد و  وظایف و اعمال مغز بین این دو نیمکره تقیسم می شوند. برخی از مهمترین وظایف نیمکره چپ بدین شرح است:

  • کنترل حرکات سمت راست بدن
  • انجام محاسبات و اعمال ریاضی
  • انجام استدلالهای منطقی و تحلیلی
  • کنترل قدرت بیان و زبان تکلم
  • قابلیت حافظه کوتاه مدت
  • پردازش جزئیات

و اما برخی از وظایف نیمکره راست:

  • کنترل حرکات سمت چپ بدن
  • ایجاد هماهنگی در گفتار و آهنگ کلام
  • قابلیت حافظه بلند مدت
  • درک موسیقی
  • کنترل زبان بدن
  • قابلیت انجام حرکات موزون
  • استدلال شهودی
  • کل نگری
  • کنترل برخی از احساسات
  • بخاطر سپردن تصاویر
  • درک منظور و معانی نهفته
  • حفظ تعادل فیزیکی
  • قیاس
  • خلاقیت

همانطور که می بینید ما به هر دو نیمکره برای یک زندگی خوب و موفق نیازمندیم، اما متاسفانه نیمکره راست ما مورد کم لطفی قرار گرفته و کمتر به فکر تقویت نیمکره راست بوده ایم. نیمکره راست دارای قابلیتهای بسیار زیادی است که بعلت عدم آگاهی ما از این قابلیتها، خودمان را دست کم می گیریم و شاید حتی به ذهنمان خطور نکند که ما بتوانیم کارهای بزرگی در زندگی انجام دهیم. بسیاری از دانشمندان، مخترعان، ثروتمندان و انسانهای موفق، استفاده درست و مناسبی از هر دو نیمکره بخصوص نیمکره راست کرده اند. لئوناردو داوینچی (به اعتقاد بعضی ها نابغه ترین فرد تاریخ بشریت) مظهر استفاده کامل از هر دو نیمکره مغز میباشد. بحث در مورد تواناییهای این نیمکره و استفاده مناسب از آن برای بهبود زندگی، بسیار مفصل است که در زمان مناسب به آن میپردازیم.

اما نقش نیمکره های چپ و راست در یادگیری:

از کودکی و از زمانیکه وارد مدرسه شدیم بخوبی از نیمکره چپ برای یادگیری استفاده کردیم. تکرار تکرار و تکرار! و متاسفانه این سیستم در دانشگاه هم ادامه پیدا کرده و ما باز هم صرفا از طریق تکرار آموختیم. پس تعجبی ندارد اگر بسیاری از مطالب مدرسه و دانشگاه را بخاطر نمی آوریم چراکه تکرار یک مطلب کمک میکند که آن مطلب فقط در حافظه کوتاه مدت ما جای بگیرد. بله تکرار، یکی از راههای استفاده از نیمکره چپ در یادگیری میباشد که برای یادگیری مطالبی که نیاز به حافظه کوتاه مدت دارند مناسب است.

استدلال منطقی و ریاضی وار یا به اصطلاح فرموله شده، نیز از راههای سنتی یادگیری میباشد. یادگیری در فرمت اگر و اماها، قاعده ها، مقید شدن بیش از حد به بایدها و نبایدها. استفاده از این روش تنها برای شروع یادگیری یک مطلب مناسب بوده و در بلند مدت مانع بزرگی در برابر خلاقیت میباشد. بخصوص در آموزش موسیقی (و کلا آموزش هنر) بهتر است بعد از مدتی که اصول و و قواعد موسیقی آموزش داده شد، مسائلی آموزش داده شود که هنرجو را به سمت خلاقیت سوق دهد و به اصطلاح ماهیگیری آموزش داده شودآموزش فقط از طریق نیمکره چپ فقط برای مدت کوتاهی ما را به مهارت میرساند آن هم با کیفیتی پایین تر از آن چیزی که واقعا میتوانیم.

استفاده از نیمکره راست در یادگیری، همیشه برای ما ماندگارتر و لذتبخش تر بوده است. شاید شما همین الان شعری را که از دوران کودکی حفظ کرده اید، بخاطر داشته باشید، یا بعضی از آهنگهایی که گوش کرده اید، و یا مثلا تصویری از مکانی که در کودکی به آنجا رفته اید. نیمکره راست، اطلاعاتی را که ماهیت نیمکره راستی دارند مانند تصویر، آهنگ کلام، موسیقی، قیاس و… بخوبی در حافظه بلندمدت ما ثبت میکند و حتی هر زمان که ما نیاز به آن داریم به کمک ما می آید و با تداعی کردن آن تصویر، صدا یا موسیقی تمام آن مطلب را بخاطر ما می آورد. امروزه از تصاویر خلاقانه در تبلیغات استفاده میشود که از دو عنصر تصویر و خلاقیت برای بخاطر سپردن دائمی آن تبلیغ بخوبی بهره می برند.

خب حالا که با گوشه ای از توانمندیهای نیمکره راست آشنا شدید، بهتر است از این به بعد سعی کنید برای بخاطر سپاری دائمی، طوری مطالب را یاد بگیرید که از نیمکره راست هم بخوبی استفاده کنید. نحوه استفاده از آن بستگی به روحیات و خصوصیات خودتان دارد و اینکه کدامیک از عناصر مغز راست یا نیمکر راست بیشتر به شما کمک میکند. البته پیشنهاد من این است که تمام قابلیتها و عناصر نیمکره راستی را تقویت کنید، شاید یکی از آنها که هنوز دست نخورده باقی مانده، تحول بزرگی در یادگیری شما انجام دهد!

در مقالات بعد در مورد چگونگی استفاد از هر دو نیمکره و ارتباط بین آنها بیشتر توضیح میدهیم.

نویسنده: آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

(35) دیدگاه

  1. پویا

    به    بیان شده  

    اگه میخاید یه آدم نترس و خیلی شجاعی باشید به شما بزرگواران توصیه میکنم به نیمکره ی سمت چپ مغزتون بیشتر فشار بیارید نیمکره ی سمت چپ مغز هرچی فعال تر باشه اون آدم چه زن چه مرد بطور ناخواسته یا خواسته آرامش درونی بیشتری در درونش ایجاد میشه و این آرامش درونی شما رو به اوج شجاعت میرسونه ازتون خواهش میکنم این نظر این حقیر رو نشون بدید تا شاید تونسته باشم به شما عزیزان کمکی کرده باشم

    پاسخ
  2. النا

    به    بیان شده  

    سلام من چند بار تست های مختلف راست مغز یا چپ مغز بودن رو انجام دادم و همیشه نتیجه این بوده که از هر دو نیم کره به یک اندازه استفاده میکنم.
    الان نمیدونم این خوبه یا بد. آخرین تستی که گرفتم 53 درصد از نیم کره چپ و 47 درصد از نیم کره راست استفاده کردم. (میدونم که این آمار خیلی دقیق نیست )

    لطفا راهنکایی بفرمایید.
    باتشکر.

    لینک تست :
    http://abasmanesh.com/brain-test/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%D8%AA%D8%B3%D8%AA_%D8%A8%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B1_%D8%AC%D8%A7%D9%84%D8%A8_%D9%86%DB%8C%D9%85%DA%A9%D8%B1%D9%87_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D9%85%D8%BA%D8%B2_%D9%81%D9%82%D8%B7_%D8%AF%D8%B1_30_%D8%AB%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%87-_%DA%A9%D8%AF%D8%A7%D9%85_%D9%86%DB%8C%D9%85%DA%A9%D8%B1%D9%87_%D9%85%D8%BA%D8%B2_%D8%B4%D9%85%D8%A7_%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84_%D8%AA%D8%B1_%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%9F

    پاسخ
  3. هدي

    به    بیان شده  

    با سلام ممنون از بارگذاري اين تست جالب
    نتيجه اين تست براي من استفاده ١٠٠ درصدي از نيمكره راست بود ميخوام بدونم اين يعني نيمكره چپ من قابليتهاشو از دست داده؟؟! و اينكه ميخوام توانايي قدرت بيان و سخنوري رو در خودم تقويت كنم چه راه حلي پيشنهاد ميكنيد؟

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام هدی جان. کدام تست؟!! خیلی بعید می دانم شما 100% از نیمکره راست استفاده کنید. برای تقویت نیمکره چپتان بهتر است مثلا مطالب بیشتری حفظ کنید. جدول حل کنید ریاضی بیشتر کار کنید. مسائل را سعی کنید تحلیل کنید و کمی منطقی تر فکر کنید

      پاسخ
  4. نازنين

    به    بیان شده  

    در تست نشان داده كه من از نيمكره راستم بسيار بيشتر استفاده ميكنم.من يك معمار هستم و در كودكي و نوجواني نقاشي حرفه اي ميكردم.فرد بسيار بد خطي هستم و فيزيك و هندسه و رياضي بسيار قوي تر از دروس حفظي هستم.عكاسي برام جذاب تر از خواندن كتاب و متون است.خب الان چگونه مهارت هاي سمت چپ مغزم را افزايش بدم براي استفاده از آن نيمكره؟

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      نازنین جان متاسفانه در ایران تعداد کمی بیشتر از نیمکره راستشان استفاده می کنند که این بدلیل آموزش های غلط دوران کودکی است. پس جای تبریک دارد که شما از نیمکره راستتان بیشتر استفاده می کنید. خوشبختانه راههای زیاد و مرسومی برای تقویت نیمکره چپ موجود است. حفظ کردن اشعار یا متون، جدول حل کردن (مخصوصا سودوکو)، بازیهای فکری و استراتژیک، حل معماهای مختلف… اینها تمریناتی هستند که به شما کمک می کنند. شاد باشید

      پاسخ
  5. محمد

    به    بیان شده  

    سلام استاد من بسته رو تهیه کردم قسمت سوم رو نگاه می کنم متوجه میشم ولی یه تمرین 1 داره که باید یه قطعه رو بزنیم من نوت هارو نمی تونم بخونم 2 بار هم نگاه کردم ولی متوجه نمیشم خواهش میکنم کمک کنید

    پاسخ
  6. Tayebe

    به    بیان شده  

    سلام، در تست نيمكره هاي مغز ، مشخص شد كه هر دو نيمكره به يك اندازه قوي هستند. خواستم در اين باره نظرتان را بدانم…

    پاسخ
  7. Kimiya

    به    بیان شده  

    سلام
    من نيم كره ى سمت چپم خيلى خيلى قويتر از سمت راستم است
    اما خودم نقاش هستم و خلاقيت و خيلى از ويژگى هاى سمت راست را هم دارم ولى تست نشان داد كه سمت چپ من خيلى قويتر است براى بهتر كردن نيم كره ى سمت راستم چه كارهايي بهتر است انجام بدهم؟

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام کیمیا جان همینکه شما اهل هنر هستید و با خلاقیت نقاشی می کشید نمیمکره راستتان تقویت می شود. حالا برای تقویت بیشتر می توانید خلاقانه تر کارهای هنری انجام دهید. مثلا اگر نقاشی می کشید کمتر از مدل و بیشتر از ذهن خلاقتان کمک بگیرید یا اگر موسیقی کار می کنید بیشتر سمت آهنگسازی بروید تا نوازندگی از روی نت. موفق باشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ هفتاد دو = هفتاد پنج