تصویر ثابت

بهترین روش یادگیری

+100%-

یادگیری

 شاید برایتان پیش آمده باشد که هرکار می کنید اصطلاحا مطلبی را نمی گیرید. شاید حتی اعتماد به نفس خود را در زمینه یادگیری از دست بدهید. آگاهی در مورد سبک های یادگیری و اینکه شما چگونه مطالب را می آموزید می تواند کمک خوبی در زمینه یادگیری موثر و بهینه بکند.

همانطور که در مقاله مرتبط با سیستم های یادگیری توضیح دادیم، انسان دارای کانالهای یادگیری متفاوتی است که این کانال یا سبک ترجیحی در افراد مختلف متفاوت است و در کودکی بوجود می آید. چگونگی یادگیری، پردازش و ذخیره سازی اطلاعات بطور مستقیم با این کانال در ارتباط است.

این سیستم ارتباطی را اصطلاحا VAK می گویند. همانطور که گفتیم بعضی ها بیشتر با قوه بینایی یا دیداری شان ارتباط  برقرار می کنند(Visual)، برخی دیگر ترجیح می دهند از طریق گفتن و شنیدن ارتباط برقرار کنند و اصطلاحا شنیداری اند (Auditory) و گروهی دیگر بیشتر از حس لامسه و حرکتی خود جهت برقراری ارتباط با دیگران استفاده می کنند(Kinesthetic)

اطلاعات از جهان اطراف به این 3 صورت و از طریق حسگرهای مربوطه (چشم، گوش و اندام های حسی-حرکتی) وارد مغز می شوند و در آنجا پردازش و ذخیره سازی اطلاعات صورت می گیرد و ما پس از این پردازش رفتاری را تولید می کنیم. نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که ما براساس کانال ترجیحی ارتباطی ای که در کودکی و براساس یادگیریها و آزمون و خطاهای مختلف صورت گرفته، ایجاد شده، اطلاعات را از یک کانال بخصوص (دیداری یا شنیداری یا لامسه) بیشتر وارد مغزمان می کنیم.

ورودی اطلاعات

مطالعات نشان می دهد نسبت این ترجیح حدود 60% است یعنی ما اگر یک شخص دیداری باشیم ترجیح می دهیم 60% مطالب را از طریق چشممان و در قالب اطلاعات تصویری وارد مغزمان کنیم و 40% بصورت شنیداری و لامسه (مثلا فرض کنید 20% و 20% یا 25% و 15%)

بهتر است آموزش ها طبق کانال ترجیحی هنرجو باشد، یعنی مربی یا معلم در درجه اول باید کانال ارتباطی ترجیحی هنرجو یا دانش آموز را تشخیص دهد و براساس آن مطالب را انتقال دهد. نه اینکه مدرسی که مثلا شنیداری است مدام شروع به صحبت کردن و سخنرانی باشد! همچنین اگر ما (بعنوان هنرجو یا دانش آموز) نتوانستیم مطلبی را براحتی یاد بگیریم،  نباید مستقیم سراغ ضعف های هوش یا به اصطلاح IQ  پایین خود برویم. باید با توجه به نکاتی که در پایین ذکر خواهیم کرد، کانال ترجیحی خودمان را بیابیم و سعی کنیم بدنبال منابعی در آن فرمت باشیم.

یادگیری براساس کانال ترجیحی باعث می شود اطلاعات را به همان صورت که از محیط گرفتیم، ذخیره و پردازش کردیم، به همان صورت هم به یاد بیاوریم و فرایند یادگیری سریع تر و موثر اتفاق بیفتد. اما زمانیکه مثلا شما دیداری هستید و مطالب را فقط از طریق اطلاعات شنیداری دریافت می کنید، هنگام یاد آوری، مغزتان آن اطلاعات را به صورت دیداری تبدیل می کند تا بتواند راحت تر به یاد بیاورید و این فرایند یادگیری را طولانی و خسته کننده می کند. درصورتیکه اگر بتوانید اطلاعات را در قالب دیداری دریافت کنید، انرژی و تمرکز روی محتوای مطالب خواهد بود و نه فرایند یادگیری.

نحوه تشخیص کانال ترجیحی

یکی از مطئمن ترین روش های شناسایی کانال ترجیحی، توجه کردن به مکالمات روزمره خودمان است. اینکه ببینیم ناخودآگاه از چه نوع واژه هایی در کلاممان استفاده میکنیم. مثلا افراد دیداری بیشتر از کلماتی استفاده می کنند که مفهوم “دیدن” را برساند. (بعنوان مثال به جمله قبلی دقت کنید، هنگام نوشتن این جمله ناخودآگاه از کلمه “ببینیم” استفاده کردم چون من دیداری ام!) افراد شنیداری از کلمات شامل “شنیدن” و “گفتن” استفاده می کنند و افراد حسی (یا لمسی) بیشتر از “حس” و “احساس” حرف می زنند.

در زیر لیست کلمات احتمالی که افراد بر اساس کانال ارتباطی ترجیحی شان از آنها استفاده می کنند آورده شده است. البته این لیست بیشتر از اینها هم می تواند باشد

VAK

تمرین:

به مدت 10 دقیقه درمورد یک موضوع خنثی صحبت کنید و آن را ضبط کنید. موضوع خنثی یعنی موضوعی که بطور مستقیم هیچ کدام از حواس پنچگانه تان را درگیر نکند، مثلا موضوع در مورد یک منظره یا یک موسیقی یا یک فعالیت بدنی نباشد که هر کدام از آنها مستقیما و به ترتیب حس بینایی، شنوایی و لامسه تان را درگیر می کند. مثلا در مورد یک خاطره یا یک اتفاق جالب یا تجربه یک سفر باشد پس از آن صوت ضبط شده را بادقت گوش کنید و توجه کنید بیشتر از کدام نوع کلمات استفاده کردید. 

نحوه تدریس موثر

 سوالی که پیش می آید این است ما (بعنوان مدرس) آن هم در یک کلاس گروهی یا آموزش مجازی که اطلاعی از تمام کانال ترجیحی هنرجویان یا دانشجویان نداریم، چگونه مطالب را مفید انتقال دهیم. پیشنهاد می شود اگر شاگرد خصوصی دارید که حتما پس از چند دقیقه توجه به کلام هنرجو، کانال ترجیحی اش را تشخیص دهید و آموزش هایتان براساس کانال ترجیحی هنرجو باشد نه خودتان. در صورتی که آموزش گروهی است یا بصورت مجازی است پیشنهاد می شود با دقت و ظرافت هرچه تمام تر با هر 3 فرمت آموزش دهید. مثلا سر یک کلاس هم روی تخته شکل و نمودار بکشید، هم زیاد توضیح دهید و هم اینکه فعالیت بدنی داشته باشید و از تمام اعضای بدنتان برای توضیح مطالب استفاده کنید. همچنین تمریناتی که به هنرجویان با دانشجویان می دهید درهر 3 قالب دیداری، شنیداری و عملی (حرکتی) بگنجد. اما . . . 

یادگیری موثر و بهینه

نکته پایانی و بسیار مهم که باید به آن توجه کرد این است که گاهی در بعضی موارد الزاما استفاده از کانال یادگیری شما کارایی ندارد. مثلا هنگام یادگیری یک نرم افزار جدید و خاص، اینکه فقط از طریق آزمون و خطا و تجربه کردن و تمرین کردن آیتم های مربوطه بخواهید آن را یاد بگیرید(روش لمسی ها)، روش مناسبی نباشد و مثلا اگر راهنمای آن را بخوانید یا CD صوتی راهنمای آن را گوش دهید زودتر یاد می گیرید. به همین دلیل بهتر است سعی کنید از تمام کانال های یادگیری تان استفاده کنید و چنانچه واقعا در یادگیری یک قسمت ماندید، تمرکز و انرژی تان را  روی سبک یادگیری و کانال یادگیری مخصوص خودتان بگذارید.

نویسنده : آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

 

(38) دیدگاه

  1. Pouya

    به    بیان شده  

    سلام استاد
    من دو سه هفته ای میشه گیتار الگتریک خریدم
    البته قبلان گیتار نداشتم
    به جز زدن اونم به زور سه چهار ثانیه از اول دو تا اهنک هیچی بلد نیستم که اونارم دقیق دقیق نمی تونم اجرا کنم
    البته اونارم با دوستم نشستیم پیدا کردیم که چطوری میشه اون قطعه رو زد
    حالا….
    مشگل من اینجاس فاصله انکشتام کمه نمی تونم با اون ها خوب اکورد بگیرم(منظورانکشتم هی میره رو فرت صدا دزززززززز میده) سرعت اکورد کرفتنمم خیلی کنده دستمم همش هی میخوره به سیم پشتی -________-
    من چیکار می تونم بکنم این مشکلام بر طرف شه؟؟؟!
    راستی استاد شنیدم اکه اورگ یا پیانو تمرین کنم باعث میشه این فاصله بین انگشت هام باز تر بشه و تو گیتار کمکم کنه!نظر شما چی هست؟!
    من دو تا ویدیو اموزشی
    John McCarthy : Learn Rock Guitar Beginner
    va
    Andy James: Learn Shred Guitar in 6 Weeks
    دانلود کردم برا اموزش چطورن استاد؟!به دردم می خوره؟!
    شرمنده استاد که وقت شما رو گرفتم
    ممنون

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      پیا جان من پیشنهاد می کنم یک دوره آموزشی اصولی بروید. مطالب سایتهای مختلف جسته و گریخته هستندو فعلا بسته آموزشی مناسبی برای الکتریک نمی شناسم اما بهتر است حداقل یک ترم کلاس بروید. الکتریک فوت و فن های خودش را دارد. به نظرم نیاز به تمرین با ارگ یا پیانو نیست. با همان گیتارتان تمرین کنید راه می افتید. موفق باشید

      پاسخ
  2. ashkan

    به    بیان شده  

    استاد شهبازی شما کجا تدریس میکنید تو تهران ؟؟؟؟؟ یا ؟؟ خیلی سایت عالی دارین نت و تبلچر های بیشتر تو سایتتون قرار بدین مخصوصا آهنگ های محبوب . خیلی ممنون از این همه زحمت

    پاسخ
  3. امیر

    به    بیان شده  

    سلام استاد میشه از اول فقط به من اموزش گیتار پاپ یاد بدین اگر میشه به این ایمیل ارسال کنید.amir.amirft@gmail.com

    پاسخ
  4. behnaz

    به    بیان شده  

    سلام استاد مرسی که این اطلاعات مفیدرو در اختیار همه میگذاریدراستی شما گیتار فلامنکو هم اموزش میدیذ

    پاسخ
  5. aye

    به    بیان شده  

    ممنون عالی بود ولی من نمی تونمم تشخیص بدم من از هیچ کدوم این کلمات استفاده نمی کنم 🙂

    پاسخ
  6. حميد قلي پور امير

    به    بیان شده  

    استاد بسيار عالي بود .سپاس استاد شما كلاس حضوري هم داريد؟ هزينه اش چقدره و دوره اش چند روزه است؟ استاد ميشه گيتارم از شما خريد ؟ مثلا ياماها c70?

    پاسخ
  7. مجتبی

    به    بیان شده  

    سلام استاد…
    ممنون بابت مقاله عالی تون…
    یه سوال داشتم در مورد جزوه طعم شیرین گیتار بعد از 90 روز…
    نت الهه ناز خط چهارم اولین میزان که نت سیاه سی ، لا ، سول قرار داره بین لا و سل یه علامتی هست تو جزوه خوب مشخص نیست…
    این میزان رو سه تا نت سیاه قرار دادین که باید در اصل چهارتا باشه میشه طبق قانون …لطفا میشه توضیح بدید توی اون خط چه نت های هست یا چه علامتی براش قرار دادین
    خیلی ممنون

    پاسخ
      • مجتبی

        به    بیان شده  

        سلام استاد مرسی بابت پاسختون…
        توی خط آخر بعد از تکرار یه علامتی هست شکل خط تیره،این علامت هم سکوته استاد…من چک کردم نت سکوت این شکلی نیست(خط تیره) …بعد توی فایلای تصویری زیاد توضیح ندادید در مورد اجرای سکوت…در مورد خوندن نت هم زیاد توضیح ندادید من مجبورم اول نت رو ترجمه کنم بعد بزنمشون به نطرتون اینکار درستی هست؟ میشه بگید چطور وسط آهنگ سکوت رو اجرا کنیم مثلا من دارم یه آهنگی که وسطش چهارتا نت هست سه تا سیاه،یکی سکوت،سکوت رو چطور اجرا کنم باید سیم ها رو نگه دارم؟

        پاسخ
        • آروین شهبازی

          سلام مجتبی جان. بله آن هم سکوت است. صفحه 23 توضیح دادم. شما کجا چک کردید که خط تیره علامت سکوت نیست؟ این یک استاندارد بین المللی است! ببینید فعلا برای شروع زیاد نیاز به درگیر شدن در اجرای سکوت ندارید. با انگشت درست راستتان می توانید یک ضربه کوچک روی سیم بزنید یا با انگشت چپتان کمی سیم را بالا بیاورید؛ در دی ودی تکنیک های ملودی نوازی توضیح دادم. در مورد خواندن نت هم بله می توانید نت را ترجمه کنید. توضیح بیشتری ندارد! باید هرطور که راحتید و به اصطلاح روش خودتان است نت ها را ترجمه، حفظ و اجرا کنید. مهم پیدا کردن نت روی گیتار و حفظ ارزش زمانی آن است باقی اش تلاش و پیدا کردن روش مخصوص به خودتان برای اجرایش است. موفق باشید

          پاسخ
          • مجتبی

            به    بیان شده  

            سلام مجدد خدمت استاد عزیز.
            منم همون صفحه رو چک کردم اما علامتش یخورده فرق داره شک کردم شاید علامت دیگری باشه گفتم ازتون سوال کنم.عذر خواهی می کنم بابت سوالای پیش پا افتادم…
            خیلی ممنون بابت پاسختون…سلامت باشید استاد عزیز…

            پاسخ
            • آروین شهبازی

              سلام. شاید بخاطر اختلاف تاپی باشد اما همانطور که ذکر شد این یک استاندارد جهانی است. نه سوال کردن ایرادی ندارد و همچنین شک کردن! اگر “شک” نبود علمی وجود نداشت. موفق باشید

              پاسخ
              • مجتبی

                به    بیان شده  

                استاد با عرض پوزش من یه سوال دیگه دارم
                خط اتصال باعث میشه ارزش زمانی هر نت نصف بشه؟
                توی سلطان قلبها خط 5 و 6 سه بار استفاده شده.توی نت سرچ کردم اما بیشتر گیج شدم…

              • مجتبی

                به    بیان شده  

                سومین نت سیاه می و فا با یک خط بهم اتصال پیدا کردند اون خط اتحاد محسوب میشه؟
                اگه خط اتحاد باشه که میشه 4 ضرب…نمیشه که استاد…میشه برام توضیح بدید لطفا؟
                توی میزان بعدیش هم همینطوری هست باید سه ضرب باشه اما چهار ضرب قرار دادید؟ دوتا نت سیاه رو با یه خط بهم متصل کردید؟
                و اینکه توی دو خط آخر ولت یک یه نت سفید و یه نت سیاه از نوعی ر هست چرا یه نقطه براش نگذاشتید؟و دوباره یه نت سیاه نوشتید.باید دوبار بزنمش؟

              • آروین شهبازی

                مجتبی جان فکر کنم درس جلسه سوم را فراموش کردید آن خطی که می فرمایید دو نت چنگ است که به هم متصل شده اند نه خط اتحاد. برای زیبایی این کار را می کنند. درضمن خط اتحاد منحنی است و دو نت همنام را به هم متصل می کند نه غیر همنام. صفحه 23 را ببینید. در مورد ولت 1 هم بله باید دوبار بزنیدش نقطه برای چه؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

41 − سی یک =