تصویر ثابت

تبلچر چیست؟ – آموزش نت خوانی از روی تبلچر

+100%-
تبلچر گیتار

چگونه نت ها را از روی تبلچر بخوانیم؟

شاید شما هم گاهی اوقات با نت های پیچیده ای مواجه می شوید و دوست دارید تا یک راه راحت تر برای نت خوانی پیدا کنید. تبلچر این امکان را به شما می دهد.

تبلچر چیست؟

تبلچر یک استاندارد نت خوانی، برای سازهای سیمی فرت دار، مانند گیتار و عود است. با استفاده از تبلچر می توانیم مکان دقیق نت ها روی سیمها را پیدا کنیم. این ابزار کمک بسیار خوبی برای کسانی است که گاهی در پیدا کردن مکان دقیق نت ها روی دسته گیتار دچار مشکل می شوند.

تاریخچه تبلچر

عود

قدیمی ترین کتابی که در آن تبلچر دیده می شود، در اسپانیا و مربوط به کتب آموزش عود در اواسط قرن 16 میلادی می باشد، زمانیکه ساز عود، مانند گیتار امروزی بسیار محبوب بود. امروزه از تبلچر در آموزش گیتار استفاده می شود.

چگونه تبلچر را بخوانیم؟

قبل از خواندن تبلچر، بهتر است یک بار دیگر به دسته گیتار خوب دقت کنیم.

دسته گیتار

در تصویر بالا شماره فرتها را از راست به چپ، و شماره سیمهای گیتار را از پایین به بالا (1 تا 6) می بینید.حالا گیتار را 180 درجه می چرخانیم تا سردسته گیتار به سمت چپ برود.

دسته گیتار 2

حالا شماره فرتها را از چپ به راست، و سیمهای گیتار را از بالا به پایین مشاهده میکنیم. در این تصویر می بینیم که سیم شماره 1 که صدای می (E) را میدهد، در بالا قرار گرفته، سیم شماره 2 که صدای سی(B) میدهد در ردیف دوم، و به همین ترتیب سیم 6 در پایینترین ردیف قرار گرفته است. نمودار زیر همان شکل بالا را نشان میدهد.

تبلچر

حالا میتوانیم براحتی استاندارد تبلچر را بخوانیم. تصویر زیر نشانگر نمودار تبلچر است که نحوه قرار گرفتن گیتار بصورت بالا را نشان میدهد.

تبلچر 2

همانطور که می بینید سیمهای 1 تا 6 گیتار از بالا به پایین نشان داده شده است. البته هنوز نمودار تبلچر کامل نشده! برای نواختن نت های گیتار باید فرتهای مختلفی را روی دسته گیتار بگیریم و با دست راست بر روی سیمها ضربه بزنیم.(البته اگر راست دست هستید) خب حالا با استفاده از تبلچر میتوانیم نشان دهیم که در یک قطعه چه فرتهایی از چه سیمی باید گرفته شود. مثال زیر را ببینید.

نمودار تبلچر

خواندن تبلچر مانند پنج خط حامل از چپ به راست میباشد، در مثال فوق ابتدا باید سیم سوم فرت 2 (یعنی نت لا) را بنوازیم، سپس سیم دوم آزاد (نت سی، یعنی با دست چپ هیچ فرتی را نمیگیریم)، سپس سیم دوم فرت 1(نت دو) و در آخر سیم دوم فرت 3 (نت رِ) را بنوازیم. به همین راحتی!

عیب تبلچر

عیب نت خوانی از روی تبلچر این است که ما هیچ اطلاعاتی از کشش زمانی نتها و سایر علامتهای نت نداریم و حتما باید آن قطعه را قبلا شنیده باشیم تا بتوانیم بصورت گوشی آنرا بنوازیم.

راه حل

برای برطرف کردن این عیب، بهتر است نت و تبلچر را با هم استفاده کنیم تا بتوانیم حتی اگر قطعه ای را قبلا نشنیده بودیم، بنوازیم. مثلا به چند نت اول قطعه زیبای جان مریم دقت کنید.

تبلچر  - جان مریم

شما با داشتن نت و تبلچر یک قطعه، براحتی میتوانید آنرا درست و اصولی بنوازید.

نویسنده: آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

(206) دیدگاه

  1. سهیل

    به    بیان شده  

    سلام
    من دروس کیتار کلاسیک جیسون ولدرون رو تو آموزشگاه ب پایان رسوندم
    سپس 50 قطعه فرزاد امیرانی رو نیمه کلاس و نیمه با تمرین و مطالعه تموم کردم
    مشکلم برای ادامه دادن و درسهای بعدیه ک نمیدونم چگونه و از کجا شرو کنم
    حقیقتا از لحاظ مالی در مزیقه‌ام و توانایی پرداخت شهریه‌های سنگین رو ندارم…
    بعضی از علائم رو (پیچیده مثل علائمی ک تو نتهای پلنگ صورتی دیدم و شکلشون رو نمیتونم ترسیم کنم) حتی نمیتونم بفهمم

    پاسخ
  2. احسان

    به    بیان شده  

    سلام خسته نباشید.
    من فرت های 1 تا 3 رو میتونم روی گیتار تشخیص بدم و حتی نوشته های نت های یک اهنگ رو هم تشخیص میدم ولی میخوام بدونم نت های فرت های 4 به بعد رو چطور یاد بگیرم و چطور نت های نوشته شده مربوط به فرت های 4 و بالاتر رو تشخیص بدم.
    ممنون از سایت خوبتون

    پاسخ
  3. sara

    به    بیان شده  

    سلام ببخشید من تازه میخام گیتار شروع کنم نمیدونم چه نوع گیتاری بگیرم که خوب باشه

    پاسخ
  4. هادی

    به    بیان شده  

    با سلام خدمت استاد عزیز، من در مرحله یا درس سوم طعم شیرین گیتاربعد از نود روز هستم و مشکلی جدی که دارم راجع به نت خوانی است چون باید تمرینات را طبق قطعه مورد نظر که نت ها هستند بنوازم ،البته کاربرد تبلچر را بلدم ولی اینکه جایگاه نت ها و شکل آنها چطور هست مشکل دارم که باعث مشکلم در نت خوانی شده یا بعضی ازنت ها شکل های گوناگون دارند و همچنین کاربرد خطوط اضافه و تغییر شکل نت ها در جاهای مختلف، خواهشا راهنمایی بفرمایید، با تشکر

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام هادی جان. امکان ندارد از بسته 90 روزه بطور دقیق استفاده کنید و نت خوانی یاد نگیرید! توصیه می کنم مطالب جلسه سوم تا پنجم و همچنین جزوه و سی دی صوتی تمرین را به دقت مطالعه کنید. اگر مشکلی داشتید به ایمیل شخصی بنده موجود در دفترچه راهنما ایمیل بزنید. در ضمن این ایمیلتان در سیستم ما ثبت نشده است. لطفا با ایمیلی که با آن بسته را خریداری کردید ایمیل بفرستید. موفق باشید

      پاسخ
  5. سينا

    به    بیان شده  

    بله استاد
    بعضى از نت ها با علامت ضرب در ✘ نشون داده شدن بدون نوشتن شماره ى فرت. منظور قطع كردن صدا است يا اين كه سيم open رو روي هوا بدون فشار دادن به فرت بورد پلي كنيم ؟ اينا رو امتحان مي كنم ولي اون صداي اصلي رو نمي تونم دربيارم.
    اون يكى رو هم شماره ى فرت بين دو تا كروشه ى كوچيك هستش و صداي زيرتر و بلندتري داره <> از همه ي نت هاي ديگه
    استاد يه سوال هم درباره ى تكنيكى كه بدون برداشتن انگشت از روي فرت بورد به فرت و نت بعدي شيفت مي كنيم داشتم. روي سيم نايلون بدون مشكل انجام مي شه ولي روي سيم استيل به خاطر سطحش صداي كشيده شدن انگشت كه صداي بلند و نويز مانندي داره ايجاد مي شه. اين تكنيك فقط مختص سيم نايلون هستش؟ و اگه مثلا گيتار الكتريك يا آكوستيك نايلون داشته باشيم مي تونيم بدون نگراني از اين صداي كشيده شدن انگشت نت ها و آكورد هاي سريع بگيريم ؟

    استاد واقعا محبت مي كنين جواب ميدين.اميدوارم هميشه سلامت باشين

    پاسخ
  6. سينا

    به    بیان شده  

    سلام
    علامت هاي ضرب در و هارمونيك رو چطور بايد اجرا كنيم ؟
    خيلي ممنون

    پاسخ
  7. باران

    به    بیان شده  

    باسلام,یه سوال داشتم,من بخاطر علاقه گیتار رو برای اموزش انتخاب کردم اما دربین سازهای ایرانی کمانچه وسه تار روهم خیلی دوست دارم,حالا اگه من گیتارو یاد بگیرم کدوم یکی ازاین دوتاساز رو راحتتر وبدون کلاس رفتن وباکمک کتاب وسی دی خوداموز میتونم بزنم؟باتشکر

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام باران جان. ببینید اصوا موسیقی جهانی (گیتار) با موسیقی ایرانی کمی متفاوت است. اما خب بخاطر ساختار نزدیک سه تار و گیتار، سه تار برای شما راحت تر خواهد بود. موفق باشید

      پاسخ
    • آروین شهبازی

      علی جان غیر از زمان، بسیاری از علائم دیگر را نمیتوان صرفا با تبلچر نشان داد. در کل تبلچر در حد کمک آموزش برای نت خوانی مفید است. نت خوانی بسیار کامل تر و اصولی تر می باشد. موفق باشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

÷ 1 = هشت