تصویر ثابت

تبلچر چیست؟ – آموزش نت خوانی از روی تبلچر

+100%-
تبلچر گیتار

چگونه نت ها را از روی تبلچر بخوانیم؟

شاید شما هم گاهی اوقات با نت های پیچیده ای مواجه می شوید و دوست دارید تا یک راه راحت تر برای نت خوانی پیدا کنید. تبلچر این امکان را به شما می دهد.

تبلچر چیست؟

تبلچر یک استاندارد نت خوانی، برای سازهای سیمی فرت دار، مانند گیتار و عود است. با استفاده از تبلچر می توانیم مکان دقیق نت ها روی سیمها را پیدا کنیم. این ابزار کمک بسیار خوبی برای کسانی است که گاهی در پیدا کردن مکان دقیق نت ها روی دسته گیتار دچار مشکل می شوند.

تاریخچه تبلچر

عود

قدیمی ترین کتابی که در آن تبلچر دیده می شود، در اسپانیا و مربوط به کتب آموزش عود در اواسط قرن 16 میلادی می باشد، زمانیکه ساز عود، مانند گیتار امروزی بسیار محبوب بود. امروزه از تبلچر در آموزش گیتار استفاده می شود.

چگونه تبلچر را بخوانیم؟

قبل از خواندن تبلچر، بهتر است یک بار دیگر به دسته گیتار خوب دقت کنیم.

دسته گیتار

در تصویر بالا شماره فرتها را از راست به چپ، و شماره سیمهای گیتار را از پایین به بالا (1 تا 6) می بینید.حالا گیتار را 180 درجه می چرخانیم تا سردسته گیتار به سمت چپ برود.

دسته گیتار 2

حالا شماره فرتها را از چپ به راست، و سیمهای گیتار را از بالا به پایین مشاهده میکنیم. در این تصویر می بینیم که سیم شماره 1 که صدای می (E) را میدهد، در بالا قرار گرفته، سیم شماره 2 که صدای سی(B) میدهد در ردیف دوم، و به همین ترتیب سیم 6 در پایینترین ردیف قرار گرفته است. نمودار زیر همان شکل بالا را نشان میدهد.

تبلچر

حالا میتوانیم براحتی استاندارد تبلچر را بخوانیم. تصویر زیر نشانگر نمودار تبلچر است که نحوه قرار گرفتن گیتار بصورت بالا را نشان میدهد.

تبلچر 2

همانطور که می بینید سیمهای 1 تا 6 گیتار از بالا به پایین نشان داده شده است. البته هنوز نمودار تبلچر کامل نشده! برای نواختن نت های گیتار باید فرتهای مختلفی را روی دسته گیتار بگیریم و با دست راست بر روی سیمها ضربه بزنیم.(البته اگر راست دست هستید) خب حالا با استفاده از تبلچر میتوانیم نشان دهیم که در یک قطعه چه فرتهایی از چه سیمی باید گرفته شود. مثال زیر را ببینید.

نمودار تبلچر

خواندن تبلچر مانند پنج خط حامل از چپ به راست میباشد، در مثال فوق ابتدا باید سیم سوم فرت 2 (یعنی نت لا) را بنوازیم، سپس سیم دوم آزاد (نت سی، یعنی با دست چپ هیچ فرتی را نمیگیریم)، سپس سیم دوم فرت 1(نت دو) و در آخر سیم دوم فرت 3 (نت رِ) را بنوازیم. به همین راحتی!

عیب تبلچر

عیب نت خوانی از روی تبلچر این است که ما هیچ اطلاعاتی از کشش زمانی نتها و سایر علامتهای نت نداریم و حتما باید آن قطعه را قبلا شنیده باشیم تا بتوانیم بصورت گوشی آنرا بنوازیم.

راه حل

برای برطرف کردن این عیب، بهتر است نت و تبلچر را با هم استفاده کنیم تا بتوانیم حتی اگر قطعه ای را قبلا نشنیده بودیم، بنوازیم. مثلا به چند نت اول قطعه زیبای جان مریم دقت کنید.

تبلچر  - جان مریم

شما با داشتن نت و تبلچر یک قطعه، براحتی میتوانید آنرا درست و اصولی بنوازید.

نویسنده: آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

(206) دیدگاه

  1. سید محمد

    به    بیان شده  

    سلام استاد خسته نباشید. من نت ها رو از روی خطوط حامل درست نمیتونم تشخیص بدم. با تبلچر میتونم راحت کار کنم حتی فرت ها و جای نت ها رو تقریبا میتونم تشخیص بدم ولی از روی نت های خطوط حامل خیلی سخت میتونم بنوازم، لطفا راهنماییم کنید. ممنون.

    پاسخ
  2. فرزانه

    به    بیان شده  

    سلام استاد،خسته نباشید!
    من نت ها رو یاد گرفتم و می دونم که هرکدوم چطوری نواخته می شن اما مشکل من اینه که انگشتهای دست چپم رو گاها روی فرت اشتباه میذارم!مثلا برای زدن نت لا بجای فرت دوم اشتباها بالاتر یا پاییتر می ذارم و این موضوع در سیمهای 4 تا 6 بیشتر هست!البته وقتی صدای اشتباه رو می شنوم سریع انگشتم رو جابه جا می کنم!می خواستم بدونم راهی هست که این عیب رو اصلاح کنم؟
    با تشکر از لطف و زحمات شما!

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام. نمیدانم شما چه تمریناتی در پوزیشن 1 انجام دادید. ما در بسته آموزشی تمرینات فرت به فرت را در پوزیشن 1 داریم که کمک خیلی خوبی می کند. شما هم سعی کنید بصورت ترتیبی یا مارپیچ تمام فرتهای پوزیشن 1 را از بالا به پایین و پایین به بالا تمرین کنید. موفق باشید

      پاسخ
  3. saman

    به    بیان شده  

    سلام استاد من بسته اموزشی شما رو خریداری کردم والان جلسه سوم هستم تا اینجا که خوب پیش رفتم.فقط سوالی که هست جلسه سوم تمرین 3و4 که نت خوانی داره من واقعآ نمیتونم بفهمهم نت ها کجان باز با تبلچر میشه یه کارایی کرد راهنمایی کنید لطفآ
    ممنون

    پاسخ
  4. مسعود

    به    بیان شده  

    سلام خسته نباشید میخاستم بدون به غیر از تبلچر راه حلی دیگه نیست من خیلی مشکل دارم که بفهمم کدوم نت روی خطوط حامل مال کدوم سیم از گیتار ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سسلام. این راه ساده ترین راه است. چون کاملا دقیق و مشخص به شما می گوید هر نت روی خطوط حامل کجای دسته گیتار است. یک بار دیگر این مطلب را با دقت بخوانید به سادگی آن پی می برید.

      پاسخ
  5. hos

    به    بیان شده  

    باسلام و خسته نباشید..من ی عاشق گیتارم…..خودم دارم یادمیگیرمش تنها…میشه لطف کنین اموزش نت خوانی روهم بذارین……واقعا مرسی از اینکه هوای مارو دارین

    پاسخ
  6. mahdi parnian

    به    بیان شده  

    سلام . من میخواستم به صورت تلفنی صحبتی باشما داشته باشم چه کار باید کنم؟

    پاسخ
  7. mehrdad

    به    بیان شده  

    با سلام خدمت استاد گرامي
    استاد چندتا سوال داشتم
    وقتي 2 نت روي هم مي ايند به طور مثال نت سياه بالا نت سفيد پايين در اينجا ارزش زمانيه کدام نت مهمه
    وقتي يه سکوت بالا باشه و يه نت پايين باشه بايد سکوت کنيم يا از نت استفاده کنيم به طور مثال سکوت سياه بالا نت سفيد پايين
    اگه میشه علایم خواندن ریتم در نت خوانی مثله خفه کردن وغیره رو بگین
    و يه خواهش داشتم که اگه ميشه يه مقاله درباره اکورد شناسي و ساخت تماميه اکوردها در سايت قرار بديد مرسي

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام. پاسخ سوالاتتان در کامنت امکانپذیر نیست چون توضیحات مفصلی نیاز دارد. در مورد آکوردشناسی هم در بسته اعجاز مفصل توضیح دادیم. موفق باشید

      پاسخ
  8. mehrdad

    به    بیان شده  

    سلام خدمت استاد عزیز
    استاد یه سوال داشتم . می خواستم بدونم وقتی دارم یه ملودی برای یادگیری از روی نت خوانی کار میکنم حتما باید حفظش کنم یا فقط زدنش کافیه.

    پاسخ
  9. بهزاد

    به    بیان شده  

    سلام. خسته نباشید.
    من دوتا سوال دارم که هر چی گشتم نتونستم جوابشو پیدا کنم. میشه خواهش کنم شما جواب بدید؟
    1. سوال مهمتر:چطور میتونیم تشخیص بدیم که یک ملودی رو باید در کدوم پوزیسیون اجرا کرد؟
    2. با توجه به اینکه تعداد دیزها و بمل های سر حامل برای بعضی گام ها عیناً مثل هم هستند (مثلاً یک # برای گامهای سل ماژور و می مینور و یا…) چطور بفهمیم که ملودی در تونالیته ی کدوم گامه؟ البته این سوال هم به خاطر همون تشخیص پوزیسیون برام مهمه!

    بسیار ممنون میشم جواب بدید. مرسی

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام دوست عزیز
      مهم نیست در کدام پوزیسیو قطعه را اجرا میکنید و اجرای قطعه در یک پوزیسیون ربطی به گام ندارد. ترتیب دیز گامهای دیزدار F,C,G,D,A میباشد و مسلما اگر مثلا قطعه ای لا دیز داشت قبلیها را هم دیز دارد مگر اینکه در گام بمل دار باشد. در مورد گامها و راز و رمزهایش به تفصیل در بسته اعجاز موسیقی و گیتار که بزودی تولید خواهد شد، صحبت شده است. موفق باشید

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =