تصویر ثابت

بهترین استاد گیتار کیست؟

+100%-
بهترین استاد گیتار

دغدغه پیدا کردن یک استاد گیتار خوب  شاید برای شما هم پیش آمده باشد. یا ممکن است خودتان گیتاریست باشید و بخواهید تدریس گیتار کنید. در هر صورت خوب است که بدانید مشخصات یک مدرس خوب گیتار چیست.

قبل از آن اجازه دهید راجع به دو واژه استاد و مدرس بیشتر صحبت کنیم. استاد در لغت به معنی ماهر و زبردست است یعنی کسی که در زمینه تخصصی خودش به حد اعلای مهارت رسیده است. معادل این کلمه در زبان انگلیسی Master است. و مدرس هم یعنی کسی که تدریس می کند و معادل واژه Teacher می باشد.  ( البته استاد در بعضی فرهنگ لغت ها به معنی مربی هم آمده است.) در فارسی و مخصوصا در هنر، کلمه استاد بجای مدرس  بکار می رود. مثلا اگر شما بدنبال یادگیری گیتار باشید، می گویید: “دنبال یک استاد گیتار خوبم” و کمتر پیش می آید بگویید : مدرس گیتار یا مدرس موسیقی. (علت نامگذاری سایت استاد موزیک هم همین است، وگرنه گیتاریست ها و موزیسین های ماهر تر هم وجود دارند.) 

هرچند تا کسی در زمینه ای مهارت کافی نداشته باشد نمی تواند مدرس خوبی در آن زمینه شود اما الزاما یک استاد گیتار خوب یک مدرس گیتار خوب نیست. ممکن است شخصی نوازنده بسیار ماهری باشد اما نتواند به شما آموزش خوبی بدهد و نهایتا شما از نواختنش لذت می برید. شاید این جمله برای بعضی اساتید دانشگاه هم صدق کند، اینکه احتمالا با اساتیدی برخورد داشتید که اطلاعات بسیار بالایی دارند و در کارشان هم بسیار موفقند اما نمیتوانند مطالب را بخوبی انتقال دهند.

حالا چرا؟ چرا یک استاد الزاما مدرس خوبی نیست؟ به این خاطر که انسان موجود پیچیده ایست و پیوسته پیچیده تر می شود و آموزش دادن به او سخت تر. دیگر دوران “از روی دست دیدن” ها تمام شده است. انسان نیاز دارد که مدرس به زودی و به خوبی مطلب را به او یاد بدهد. امروزه ما وقت و انرژی کمتری برای یادگیری موسیقی یا هنر دیگری داریم، چراکه مشغول انجام کارهای گوناگونی هستیم و این نیز ریشه در گسترده تر شدن نیازهای بشر دارد.  پس یک مدرس حرفه ای و تاثیرگذار نیاز دارد در کنار بهبود مهارت شخصی، روش های آموزش اثربخش را نیز بیاموزد تا بتواند مطالب را بخوبی در ذهن هنرجو حک کند و این،  آشنایی با علوم، تکنولوژی و راهکارهای آموزشی را می طلبد. با فرض اینکه مدرس، تسلط و مهارت کافی دارد باید ویژگی های یک مدرس را هم دارا باشد.

ویژگی های یک مدرس خوب گیتار

 

ساده تدریس کند

کسی که در یادگیری گیتار و موسیقی به درجه بالایی می رسد، با واژه ها، اصطلاحات و مفاهیم عمیق تر و پیچیده تر آشنا می شود. در ابتدا برایش سخت است، کم کم برایش جالب می شود  و بعد از مدتی ابزاری برای ابراز تمایز و خودنمایی. کسی که می خواهد مدرس باشد نیاز نیست به همان درجه پیچیدگی صحبت کند چراکه هدف شخص آموزش است  و دارد با افرادی صحبت می کند که با این مفاهیم آشنا نیستند، مگر اینکه تدریس در سطح حرفه ای باشد. برای ساده درس دادن راههای زیادی هست مثلا لقمه لقمه کردن مطالب. مسلما خوردن قطعات ریز یک طالبی آسان تر از خوردن یک طالبی درسته است نه؟!  راه دیگر، مثال زدن است (کاری که در جمله قبل انجام دادیم). ضمیر ناخودآگاه مثال ها را بیشتر می فهمد تا صرفا یک سری تئوریها و مفاهیم خشک. یادتان هست که ضمیر ناخودآگاه یک کودک ساده لوح است و نقش بسزایی در یادگیری دارد.

یک روانشناس باشد

یادگیری موسیقی و گیتار ابتدا در سطح ذهن و روان صورت می پذیرد و در سطوح عالی تر احساس و خلاقیت درگیر می شود (که این دو نیز بی ارتباط به ذهن نیست)، بنابراین یک مدرس گیتار و موسیقی باید با روانشاسی آشنایی داشته باشد تا بتواند با ذهن هنرجو ارتباط خوبی برقرار کند. اطلاع از نحوه کارکرد ذهن و سیستم یادگیری انسان، باعث می شود مدرس بهتر و مفید تر مطالب را انتقال دهد. مثلا اطلاع  از کانال یادگیری هنرجو به مدرس بسیار کمک می کند. مدرس باید نحوه آموزشش را بر اساس کانال یادگیری هنرجو تغییر دهد نه اینکه بر اساس کانال ارتباطی خودش ارتباط برقرار کند. حتی اگر شما بعنوان یک مدرس موسیقی و گیتار کلاس گروهی دارید و نمی توانید تک تک کانال های ارتباطی را شناسایی کنید، باید نحوه آموزش بصورت جامع باشد؛ یک مطلب را به زبان ها و شکل و فرمهای مختلفی بیان کنید تا 100% هنرجویان مطلب را بگیرند.

یک سخنران خوب باشد

در تدریس، شما در واقع دارید سخنرانی می کنید، پس آشنایی با فن بیان و سخنرانی خوب، به مفید و موثر بودن شما کمک می کند. انتخاب کلمات برای تدریس بسیار مهمند. نحوه کلام شما برای هنرجو مهم است. کسی از تند تند صحبت کردن هنگام تدریس خوشش نمی آید. کسی پای صحبت های آدم های خشک، بی حال و بداخلاق نمی نشیند (مگر اینکه مجبور باشد). پس یادگیری فنون یک سخنرانی  موثر مثل زبان بدن (Body Language) بسیار برای شما مفید است. مثلا با تمام اعضای بدنتان حرف بزنید با چشم، ابرو، دست و … یا مثلا اگر یک کلاس گروهی را اداره می کنید، با چشمانتان تمام هنرجویانتان را پوشش دهید نه اینکه به یک صندلی خالی یا کنج اتاق نگاه کنید.

سر کلاس  کنسرت اجرا نکند

هنرجو برای زمانی که برای یادگیری گیتار اختصاص داده، پول پرداخت کرده است و حتی خود آن مدت زمان برایش ارزشمند است.  پس بعنوان یک مدرس حرفه ای برای پول و وقت هنرجو ارزش قائل باشید و تمرکزتان را روی یادگیری هنرجو بگذارید. اگر هنر و مهارت خوبی دارید بگذارید برای کنسرتهایی که برگزار می کنید. در جای خودش مردم هم برای شما دست می زنند و هم پول پرداخت می کنند اما الان سر کلاسید و میخواهید نکات آموزشی را بیان کنید. اینکه شما بتوانید نکته ای حتی کوچک را به هنرجو درست انتقال دهید بسیار ارزشمندتر و قابل تحسین تر از نواختن زیبای شماست.

 مفید و خلاصه آموزش دهد

مطالب بسیاری برای آموزش گیتار و موسیقی وجود دارد اما باید به سطح هنرجو و خواسته او توجه کرد، اینکه الان کجاست و به کجا می خواهد برود. نحوه طبقه بندی کردن مطالب و جمع بندی نکات به صورتی باشد که ذهن هنرجو مطلب را پله پله و درست و اصولی یاد بگیرد. همچنین مدرس باید روی صحبت هایش کنترل داشته باشد و هدفمند صحبت کند و مطالب زائد و بی فایده را حذف کند. کنترل و هدایت کلاس از وظایف اصلی یک مدرس حرفه ای است.

با تکنولوژی های آموزش آشنا باشد

امروزه آموزش یک علم است، یک مدرس خوب باید با تکنولوژی ها و استراتژی های آموزشی آشنا باشد. هر از چند گاهی در سرتاسر دنیا روش های جدید آموزشی اختراع می شود، تست می شود و نتایجش را در اختیار عموم قرار می دهند. پیشنهاد می شود مدرس در یادگیری این روش ها و تکنولوژی ها به روز باشد و بر اساس زمینه فعالیتش (گیتار و موسیقی) آنها را پیاده کند. حتی خلاقیت به خرج دهد و خودش روش های جدید و خلاقانه ای را بسازد و تست کند.

یک استاد موفقیت باشد

یادگیری گیتار یک هدف است و موفقیت مدرس گیتار یعنی موفقیت هنرجو. اگر هنرجو گیتار و موسیقی یاد گرفت، مدرس هم موفق می شود.  یک مدرس گیتار و موسیقی هم باید خودش به موفقیت رسیده باشد و هم علم موفقیت را بیاموزد تا بتواند به هنرجو راههای رسیدن به هدفش که در اینجا یادگیری گیتار است کمک کند. یعنی استاد هم به معنی مدرس هم به معنی ماهر. مثلا در صورت اشتباه نواختن هنرجو، مدرس از گفتن کلمات منفی و تحقیرانه بپرهیزد، عصبانی نشود و بداخلاقی نکند. یک انسان مگر چند مدرس برای یادگیری گیتار انتخاب می کند؟ معمولا 2 یا 3 نفر. هنرجو خود را در برابر مدرس ضعیفتر و کوچکتر می بیند ، ضمیر ناخودآگاهش در حال یادگیری است و مدرس را مثل پدر یا مادر خود می پندارد و کوچکترین برخورد تحقیرانه ای در ذهن ناخودآگاه هنرجو نقش می بندد.

پس نباید اعتماد به نفس هنرجو را با رفتارها و گفتارهای بدون فکر پایین آورد و با آرامش روی نقاط قوتش  کار کند. امروزه مبحث “کوچینگ” در علوم موفقیت، راههای مربیگری حرفه ای  را آموزش می دهد. آشنایی با این علوم نیز برای مدرس مفید است.

پس از انتخاب یک مدرس خوب، با تمرکز، تلاش ذهنی و عملی می توانید بخوبی و به زودی یک گیتاریست خوب شوید.

نویسنده: آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

 

(108) دیدگاه

  1. elyar

    به    بیان شده  

    با سلام و خسته نباشید.
    مطالبتون خیلی خوب و مفید هستن ممنون.
    من4 ساله که گیتار کار میکنم و الان میخاستم برای گرفتن کارت مربیگری اقدام کنم میخاستم بدونم آیا شما میدونید زمان ثبتنامش کی هست؟و ایا سایت مشخصی داره واسه ثبتنام؟
    ممنون از راهنماییتون.

    پاسخ
  2. بهزاد

    به    بیان شده  

    با عرض سلام خدمت آقای شهبازی…
    استاد میخواستم بپرسم کلاس خصوصی آموزش گیتار هم میذارید؟ من با کتاب و سی دی و کلاس های عمومی چیزی یاد نمیگیرم.. تا بحال گیتار هم دستم نگرفتم… خواستم بدونم شرایطش چجوریه؟؟ زمان و مدت کلاس؟ هزینش؟؟ و…. میخوام از پایه و اصولی یاد بگیرم… مرسی..

    پاسخ
  3. نیلی

    به    بیان شده  

    سلام خسته نباشید
    با تشکر از مطالب مفیدتون می خواستم ببینم شما کلاس حضوری ندارید؟

    پاسخ
  4. آرمان

    به    بیان شده  

    سلام استاد خسته نباشید
    میخواستم بپرسم فرق گیتار کلاسیک با آکوستیک چیه؟
    کدومشون بهتره؟
    صدای کدوم دل نشین تره؟

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام آرمان جان صدای بهتر و دلنشین تر سلیقه ایست شما ابتدا سبکتان را انتخاب کنید سپس گیتارتان را. پیشنهاد می کنم مقاله معرفی انواع گیتار را در همین سایت مطالعه بفرمایید

      پاسخ
  5. پدرام

    به    بیان شده  

    salam khaste nabashin gheiraz baste amozeshi shoma khodeton hozori tadris mikonin?
    agar na ostad ya amozegare khob be mani vagheiie kalame soragh darin toye teh ran moarefi konin
    agar emkanesh hast javab eton ro baram Email konin mochakeram

    پاسخ
  6. kasra

    به    بیان شده  

    salam
    ye soale koli daram baraye amoozeshe guitar dar sabke country chi kar bayad bokonam. che meghdar hazine dare kelasse khoob koja hast che modat tool mikeshe che guitari ro bayad entekhab bokonam va inam begam ba gitar barghi kheyyyyyyyli hal mikonam
    va tashakore faravan az shoma…

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام کسری جان. سبک کانتری را هم میتوانید با آکوستیک کار کنید هم الکتریم. پیشنهاد من آکوستیک است. برای آموزش باید نزد استادی بروید که سبک تخصصی اش کانتری است. اگر علاقه داشته باشید زود راه می افتید. بعد از سپری کردن مقدمات گیتار شاید کمتر از 1 سال به این سبک کمی مسلط شوید البته تمرین، تمرکز و علاقه زیاد فراموش نشود. هزینه گیتار آکوستیک از 500 تومان به بالاست. هزینه کلاسش هم با بقیه سبک ها فرق چندانی نمی کند. موفق باشید

      پاسخ
  7. شهريار

    به    بیان شده  

    عالي بود حرف دل خيلي ها رو گفتين متاسفانه اينروزا استاد نما زياد داريم مرسي

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− دو = پنج