تصویر ثابت

اصول هدف گذاری در NLP -چگونه به اهدافمان برسیم؟-قسمت دوم

+100%-
اصول هدفگذاری

  همانطور که در قسمت اول گفتیم ما ابتدا باید هدف را درست تعریف کنیم، هدف کمیتی برداری است؛ مبدا، مقصد، جهت و اندازه دارد و حتی الامکان باید دقیق تعیین شود. همچنین از لزوم استفاده از یک سیستم هدفگذاری گفتیم و اینکه اگر اصولش را رعایت کنیم احتمال رسیدن به اهدافمان بیشتر می شود. در ادامه 3 اصل مهم هدف گذاری را تشریح کردیم و اکنون به 2 اصل مهم دیگر می پردازیم.

4- هدف با ارزش ها و باورهایتان همسو باشد

در زمان کودکی و نهایتا تا 14 سالگی شخصیت کلی انسانها شکل می گیرد. همراه با آن ارزش ها و باورها نیز در ذهن انسان ساخته می شوند. باورهایی که از طریق محیط و غالبا پدر و مادر به کودک القا می گردند و بعضی اوقات غلط و بی فایده اند. حال شما هدفی در نظر می گیرید که با این ارزش ها و باورها در تضاد است. چه اتفاقی می افتد؟ مخالفت! مخالفت ذهن ناخودآگاه.

مثلا فرض کنید در دوران کودکی شما، پدرتان یک کارمند ساده بود که بعد از چند سال پس انداز کردن، در کنار شغل ثابتش قصد راه اندازی یک تجارت کوچک را داشت. ایشان بخاطر عدم تجربه در بازار یا هر دلیل دیگری، و بواسطه یک معامله ناموفق تمام پس اندازش را از دست می دهد و این قضیه ضربه روانی شدیدی به پدر شما و کل خانواده تان وارد می کند. و از آن به بعد اعضای خانواده تان در مجامع مختلف و همراه با احساسات منفی و با افزایش پیاز داغ! شروع می کنند به تکرار عباراتی همچون “تمام بازاری ها غیر قابل اعتمادند”، “آدم از جونش سیر بشه بخواد تجارت کنه”، “یه لقمه نون می خوریم ولی عوضش اعصابمون راحته” و … جملات دیگری که شاید منبع درستی از نظر علمی و آماری نداشته باشند و صرفا بخاطر ضربه ای که دیدند شروع به وضع آن می کنند.

خب شما هم از همان کودکی این برنامه (تمام این جملات قصار!) در ذهنتان برنامه ریزی شده و کم کم تبدیل به باور می گردد. سالیان سال از آن ماجرا می گذرد و حتی ممکن است فراموش کنید که چه شد اما آن باورها همچنان در ذهنتان باقی است و با قدرت عمل می کند. حالا شما در دوران جوانی و حتی میانسالی قصد راه اندازی یک تجارت می کنید. ضمیر ناخودآگاهتان که یک باور قوی در جهت مخالفت راه اندازی تجارت دارد، شروع به مخالفت شدید و در قالب تولید احساسات و افکار مخرب می کند و تا جاییکه امکان دارد سعی می کند ناخودآگاه شرایطی را بوجود بیاورد که شما در همان شروع تجارتتان شکست بخورید و اگر شما هم مانند خیلی ها با همان شکست اول تسلیم شوید، احتمالا شروع می کنید به سرودن جملات قصار دیگری که مضمونش بدشانسی شما، تقدیر، نا به سامان بودن اوضاع مملکت و …است (هرچند ممکن است مثلا اوضاع اقتصادی واقعا نا به سامان باشد اما دلیل اصلی شکست شما نیست).

یا مثلا همراهی همیشگی با دوستان یا اعضای خانواده و در کنارشان بودن برایتان یک ارزش است؛ یک ارزش بزرگ. حالا شما بواسطه شغل جدیدتان مجبورید از آنها دور شوید. اتفاقی مشابه با مثال قبل می افتد. انتخاب شغل جدید شاید از نظر منطقی برایتان تصمیم بسیار درست و پرفایده ای باشد اما ذهن ناخودآگاه دچار تناقض شده و از آنجاییکه سیستم تفکر آن قیاسی است و نه استدلالی، فقط مقایسه می کند و می بیند در کنار دوستان و خانواده برایش ارزش های بیشتری دارد. ارزش هایی که شاید هم نادرست باشد.

خب چه کنیم؟ 

اصلا ارزش ها و باورهای واقعی مان را چطور بفهمیم؟ پیدا کردن دقیق و کامل ارزش ها و باورها یک کار تخصصی و در بلند مدت می باشد. اما خلاصه اش این است که ببینیم علاقه قلبی (علاقه قلبی داریم؟! نه نداریم. تمام احساسات از مغز است نه قلب!) ببینیم علاقه اصلی و واقعی ما چه چیزهایی است. چه چیزی برایمان ارزشمند است و از ته قلب (در واقع از ته مغز) به چه چیزهایی تمایل داریم و برایمان مهم است. به چه جملاتی باور  داریم. این باورها و ارزش ها در جنبه های مختلف زندگی مان متفاوتند. راه ساده یافتن آنها روراست بودن با خودمان است. اینکه خلوت کنیم و صادقانه با خودمان حرف بزنیم.

رفع تناقض 

به فرض ارزش ها و باورهایمان را حداقل در مورد خاصی فهمیدیم و دیدیدم با هدف ما سازگاری ندارد. راه حل چیست؟

راه حل این است که یا ارزش و باورمان را تغییر دهیم یا هدفمان را. پیشنهاد می شود گزینه اول را انتخاب کنید. چون معمولا اهدافمان را باعقل و منطق و با بررسی درست شرایط انتخاب می کنیم و این باورها و ارزش ها هستند که معمولا ممکن است اشتباه باشند. البته تغییر باورها کار ساده ای نیست مخصوصا باورهایی که خودمان هم نمیدانیم! مثلا در ظاهر می گوییم: “پول خوب است هیچ اشکالی ندارد آدم ثروتمند شود” اما در ذهن ناخودآگاه، پول را عامل بدبختی، دوری از معنویت و بوجود آمدن انواع بلایا از جمله سرطان! می دانیم. راه ساده و عملی تغییر باور یا ایجاد باور درست یا جلوگیری از ایجاد باور نادرست این است: مراقب اطلاعات ورودی به ذهنتان باشید(حواس پنجگانه)

پس هدفی را برای خود تعیین کنید که به درستی آن هدف اصطلاحا ایمان داشته باشید. اینکه رسیدن به آن هدف همه جوره ارضایتان خواهد کرد. هم مادی هم معنوی.

5- با متخصص بی طرف مشورت کنید

اگر هدف جدیدی که برای خود تعیین می کنید هدف تازه ای است و تابحال به از این جنس هدف ها نرسیدید، مسلما نیاز به مشورت دارید. اما نه مشورت با همه! بلکه مشاور شما باید 2 خصوصیت داشته باشد. 1- متخصص در آن زمینه باشد 2- بی طرف باشد تا دور از هرگونه احساسات جانبدارانه یا ضد آن به شما مشاوره دهد.

شاید پدری که خودش هنوز کسب و کار موفقی نداشته، دلسوز و با حسن نیت باشد اما به احتمال قوی مشاور خوبی برای شما نخواهد بود. نیاز به مشورت آن هم با یک متخصص در هرکاری ضروری است مگر آنکه خود شما در آن زمینه به موفقیت هایی رسیده باشید و متخصص آن باشید که حتی در این مورد هم گاهی پیش می آید که یک متخصص و مشاور می تواند از بیرون قضیه تحلیل های بهتری داشته باشد.

کسیکه در زمینه مورد نظر شما یا علم دارد یا تجربه یا هردو، و البته بی طرف؛ می تواند مشاور خوبی برای شما باشد. خوشبختانه در عصری زندگی می کنیم که در اکثر زمینه ها به سمت تخصص گرایی پیش می رویم و متخصص های زیادی در زمینه های مختلف وجود دارند.

رعایت همین 5 نکته در هدفگذاری می تواند به شما کمک بسیار بزرگی بکند تا به اهدافتان برسید. البته فراموش نکنید تلاش مستمر و انگیزه و علاقه ی مغزی! در انجام رساندن  برنامه هایی که برای رسیدن به اهدافتان درنظر می گیرید، بسیار تاثیر گذار است.

نویسنده : آروین شهبازی

منبع: استاد موزیک

(35) دیدگاه

  1. شهلا

    به    بیان شده  

    سلام استاد من میخواستم بدونم برای سبک کلاسیک گیتار پیکاب دار بهتره یا بدون پیکاب؟
    ایا پیکاب به درد بخور هست و لازم میشه یا نه ؟
    مرسی

    پاسخ
    • آروین شهبازی

      سلام شهلا جان شما برای شروع نیازی به پیکاپ ندارید و ربطی هم به نوع سبک ندارد فقط موقع کنسرت دادن صدای گیتارتان مستقیم به آمپلی فایر وصل می شود. موفق باشید

      پاسخ
  2. محمدرضا

    به    بیان شده  

    سلام خسته نباشید
    من برای شروع کردن گیتار به در مغازه رفتم و بنا ب سفارش استادم قصد خرید گیتار یاماها سی 70 رو داشتم ولی خب تو مغازه نداشت و به جاش کورت ac 10 خریدم الان نمیدونم اشتباه کردم یا نه ؟ نمیدونم خوب از کار درمیاد یا نه لطفا اگر میشه بهم راهنمایی بدین .

    پاسخ
  3. mahsa

    به    بیان شده  

    سلام استاد خسته نباشید
    ببخشید من تو آموزش رایگانتون شرکت کردم
    ولی فقط جلسه چهار و پنج واسم اومده
    میشه خواهش کنم جلسات قبلی رو هم برام بفرستید !!
    ممنون میشم
    موفق باشید

    پاسخ
  4. حسين

    به    بیان شده  

    سلام استاد
    ضمن عرض تبريك سال نو وآرزوي سلامتي وموفقيت .
    در عين خلاصه و كوتاه بودن ،مقاله ها حاوي مطالب كليدي ومهمي بود.
    ممنون .

    پاسخ
  5. امیرکوهزاد

    به    بیان شده  

    سلام استاد
    اول از همه سال نوتون مبارک
    افتخار میکنم که افتخار شاگردی شما را دارم
    عالی بود آروین عزیز
    به امید دیدار

    پاسخ
  6. نگین

    به    بیان شده  

    نکات بسیار جالبی رو اشاره فرمودید استاد. استفاده کردیم. پیروز باشید و سربلند 🙂

    پاسخ
  7. mohamad av

    به    بیان شده  

    با سلام و خسته نباشید
    سایت بسیار آموزنده و مفیدی دارید امیدوارم که شما و این سایت موفق تر باشد .
    با تشکر از زحمت های شما mohamad.av

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفتاد هشت ÷ 13 =